Editering

Det er muligt at editere i kortoplysninger via KortInfo. Editeringsmodulet kan bruges til at vedligeholde kortoplysninger via internettet. Modulet gør det muligt at oprette og slette objekter, rette i objekters geometri og vedligeholde attributter. Det er administrator af kortet der opsætter de rettigheder der skal til, og hvilke redigeringsmuligheder der er. Skal der kun være mulighed for at rette attributter, om det skal være muligt at tegne nye objekter, om der kan importeres til laget, eller .... Hvis du skal lave større opdateringer, kan dette foretages i MapInfo via WFST.

Editering kan tilgås via featureinfoknappen featureinfo16d.png over kortvinduet eller via venstremenuen. Brug knappen bag det lag, som du vil rette i. Knapperne betyder:

themetree_create16d.png Opret en ny geometri

themetree_edit16d.png Klik på det objekt du vil editere/rette

Her nedenfor kan du via nogle enkelte menupunkter se, hvordan editering virker. I teksten kan der forekomme nogle begreber der ikke er almindelig sprogbrug, og vi har derfor oprettet en liste med begreber nederst på denne side.

Kom i gang

Låste objekter

Overlappende geometrier

Værktøjer i editeringspanelet

Opret fortløbende objekter

Importer fra TAB

Der er oprettet en eksempelsamling, hvor du kan se nogle processer beskrevet, for hvordan de kan løses i KortInfo. Se eksempler på editering

Kom i gang:

Editering i KortInfo foregår ved, at der vælges et objekt ad gangen. Se definitionen på et objekt Dette objekt kan efterfølgende kombineres med andre geometrier eller der kan rettes i attributter.

Det er administrator af kortet, der bestemmer hvem og hvormeget der må editeres i. Opsætning kan være fra kun at ændre attributter eller kun at ændre geometri eller til at ændre attributter og geometri, men ikke slette. Bed om en gennemgang fra din administrator for de præcise rettigheder.

Der er to måder at starte editeringen på. Fælles for begge måder er, at laget skal være editerbart.

1. Klik på knappen bag navnet på det lag du skal editere i. Du kan enten se

themetree_functions_hoover16d.png klik for at se alle underliggende funktioner

themetree_create16d.png opret nyt objekt

themetree_edit16d.png rediger i et eksisterende objekt

Når editeringsværktøjet aktiveres, oprettes der en række i en database, hvis der er givet rettigheder til at oprette nye objekter. Alle de geometrier der tegnes tilknyttes denne nye række, indtil der gemmes. Det vil sige, at der kan tegnes flere geometrier, som får samme attributter. Objekter kan modificeres og transformeres uafhængigt.

2. Klik på info-værktøjet info_knap.jpg og klik på et eksisterende objekt.

Når editering begyndes ved at klikke på info-værktøjet, åbnes der for redegering af eksisterende rækker i databasen.

Kopier objekt

Har administrator opsat muligheden for at objekter, geometri og attributter, kan kopieres, kommer der en ekstra knap når der tages featureinfo på det objekt der skal kopieres. Kopierede objekter er selvstændige objekter, og lægges i hver deres linje i databasen.

Det kopierede objekt lægges ved siden af det oprindelige, og skal flyttes på plads via modificer-værktøjet blyant.jpg.

Låst objekt

Er objektet ved at blive redigeret af en anden bruger, vil der blive vist en hængelås og editer- samt sletknappen vil være utilgængelig.

Overlappende geometrier

Hvis du i samme objekt tegner to geometrier der overlapper hinanden, vil databasen tolke det som om, at der ikke er nogen fællesmængde, og vil derfor klippe hul i dine geometrier. Dækker to geometrier hinanden (f.eks. to cirkler oven på hinanden) vil databasen returnere en linje og ikke en polygon.

Værktøjer i editeringspanelet:

Når editeringsværktøjet fremkommer, vises øverst en universal-værktøjslinje. Billedet nedenfor viser det maksimale antal værktøjer. Det er din administrator der sammensætter den samling værktøjer du ser.

Når du klikker på en af knapperne i universalværktøjslinjen fremkommer der ekstra værktøjer. Der er følgende knapper i universal-værktøjslinjen. De forklares alle enkeltvis senere. Klik på linket for at hoppe til forklaringen om det enkelte værktøj.

sort_pil.jpg  Vælg objekter (Værktøj til at vælge en eller flere objekter)

editering_målobj.jpg   Sæt valgte til målobjekter (Værktøj til at vælge den geometri der skal være mål for den efterfølgende handling. Se mere om begrebet målobjekt)

editering_målobj-fravalg.jpg  Skift til/fra hjælpegeometri (Værktøj til at skifte et objekt fra hjælpegeometri til geometri der skal gemmes eller omvendt. Se mere om begrebet hjælpegeometri)

grønt_plus.gif  Opret objekt (Værktøj til at tegne nye geometrier)

blyant.jpg  Modificer objekt (Værktøj til at flytte, tilføje eller slette knuder i en polygon eller linje samt klippe eller slette huller i polygoner)

skraldespand.jpg  Slet valgte objekter (Værktøj til at slette geometrier)

kopier_e.jpg Klon valgte objekter (Værktøj til at kopiere den eller de valgte geometrier)

Brug billede(r) (Værktøj til at tilknytte billeder til et punkt eller oprette et punkt ud fra et geobillede) Se mere om begrebet geobillede

transformer.jpg  Transformer objekter (Værktøj til at flytte geometrier, ændre på højde/bredde af en geometri eller rotere geometri)

kombiner.jpg  Kombiner objekter (Værktøj til at lægge flere polygoner sammen til én, eller to linjer med fælles start/slutpunkt til én linje)

klip.jpg  Klip i objekter (Værktøj til at klippe stykker af geometrier)

buffer.jpg  Læg buffer på objekter (Værktøj til at lægge en buffer på en geometri. Der er mulighed for at beholde den oprindelige geometri)

Parallelforskyd objekt (Værktøjet forskyder det tegnede objekt ud fra fastsatte afstande)

editering_undo.jpg Fortryd knuder (Værktøj der kan fjerne det eller de seneste satte knudepunkter)

editering_redo.jpg Gentegn slettet knude (værktøj der kan gentegne det eller de seneste fjernede knudepunkter)

historikknap.jpg Åbn eller luk historikvindue (Værktøj hvor du kan se, hvordan du har rettet eller oprettet i geometri)

editering_mål.jpg Vis mål på linjestykke og under editering

editering_pejlemærke.jpg Vis pejlemærke (Værktøj til konstruktion af geometri)

split_knap.jpg Split multiobjekter (Værktøj til at opdele et multiobjekt til flere objekter ud fra objektets geometrier. Se mere om multiobjekter)

attribut.jpg Ret attributter (Værktøj til at ændre attributter)

Nederst i værktøjsvinduet vises, hvor mange objekter der er valgt, hvor mange objekter der er udpeget til målobjekter, og det totale antal af objekter (både målobjekter og hjælpegeometri). Længst til højre findes en gem-knap gem.jpg . Denne linje er universal, og kan ses, uanset hvilket værktøj der er aktiveret.

Opret fortløbende objekter

Når du gemmer et objekt, vil KortInfo præsentere dig for nedenstående dialogboks. Her skal du fortælle, om du ønsker at oprette et nyt objekt med det samme, eller om du vil lukke for editeringen.

Hvis du sætter flueben i "Huske mit valg", vil KortInfo bruge dit valg når du editerer igen i samme session.

Klikker på knappen "Nej, og heller ikke for andre temaer" vil KortInfo automatisk lukke for editeringen når der klikkes "gem" efter at have oprettet et objekt.

Du kan altid fortryde dit valg. Så skal du klikke på opsætning_lite.jpg og fjerne fluebenet i "Aktiver "husk mit valg" ved redigering". Sætter du fluebenet igen, vil dialogboksen komme igen når du klikker gem efter oprettelse af et objekt.

Vælg objekter

For at vælge objekter skal der aktiveres to knapper. Knapperne I-III definerer, hvordan der vælges. Knapperne A-C definerer, om valgene skal lægges til eller trækkes fra.

Klikkes der på den sorte pil, vælges automatisk I og A. Knapperne kan kombineres vilkårligt med én fra I-III og én fra A-C.

I.    vælger et enkelt objekt med et klik fra musen

II.   vælger et eller flere objekter ved at tegne en firkant. Hold venstre musetast nede og slip når firkanten har den ønskede størrelse

III.  vælger et eller flere objekter ved at tegne en polygon. Klik i kortet, hvor knuderne skal være, og dobbeltklik for at afslutte.

A.  vælg objekter. Er denne klikket på, startes der altid på en ny udvælgelse

B.  tilføj nye objekter til eksisterende valg

C.  fravælg objekter fra en eksisterende udvælgelse

D.  vælg alt (Vælger alle objekter i aktuel editering)

E.  nulstil valg (fortryd alle valg)

Målobjekter og hjælpegeometri

Knappen målobjekt editering_målobj.jpg anvendes, hvis du ønsker at et objekt skal være mål for en handling; f.eks. hvis der skal klippes et stykke af. Målobjekter vises med en fed rød omkransning.

Hjælpegeometrier er geometrier lånt til at tegne efter eller midlertidigt tegnede geometrier. De vises med en tynd grøn streg, og gemmes ikke.

Skal geometrien gemmes, skal du skifte via knappeneditering_målobj-fravalg.jpg. Hjælpegeometrien bliver nu til et objekt der kan gemmes, og farven på afgrænsningen skifter til en tynd blå streg.

Tilføj hjælpegeometri fra et andet lag

Lag, hvorfra der ønskes hjælpegeometri, skal enten være vist i tematræet til venstre eller hentes ind i kortet fra egen maskine som egne lag. Egne lag kan tilføjes kortvinduet, fjernes eller downloades efter endt redigering. Se mere om egne lag. I Tematræet, til venstre, skal der være flueben i det lag, hvorfra der ønskes geometri.

Ønsker du at anvende en eksisterende geometri som hjælpegeometri, skal du først starte editering på det objekt, du ønsker at rette, og derefter udpege et eller flere hjælpegeometrier via info-knappen . Værktøjslinjen klapper sammen, og du skal klikke på "Tilføj Hjælpegeometri". Hvis der fremkommer flere lagforslag, klik på det ønskede lag-navnet i dialogboksen og klik på "Tilføj hjælpegeometri".

Klik på "Fortsæt" i editeringsdialogen når du er færdig med at vælge hjælpegeometrier.

Du kan også tegne en ny geometri når du har klikket editer på det objekt du ønsker at rette. Klik på grønt_plus.gif og vælg den objekttype du ønsker at tegne. Alle nye objekter oprettes som objekter der skal gemmes. Du skal derfor vælge objektet med sort_pil.jpg og klikke på skift til hjælpegeometri editering_målobj-fravalg.jpg. Omkransningen skifter nu til grøn, og det objekt du lige har tegnet vil ikke blive gemt sammen med det oprindelige objekt.

Opret objekter

Ved klik på grønt_plus.gifkan du få adgang til tegneredskaber til at tegnes punkter, linjer, rektangler, cirkler og polygoner. OBS: cirkler betragtes som polygoner af databasen. Der kan også tegnes objekter ud fra skabeloner Se mere om skabeloner

Når du skal oprette et punkt skal du klikke 1 gang i kortet.

Når du skal oprette en linje skal du klikke i kortet de steder, hvor der ønskes knuder. Du afslutter en linje ved at dobbeltklikke.

Opret rektangel

Hvis du ønsker at tegne et rektangel kan du vælge at tegne den, ved at holde venstre musetast nede. Du kan alternativt indtaste sidernes længder, og klikke en gang i kortet for at fortække, hvor rektanglet skal tegnes. Husk at godkende geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg. Mål kan skrives i hele tal eller med decimaltal.

Du kan også tegne et rektangel først, og efterfølgende skrive størrelsen på siderne. Husk at godkende geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Skabeloner

Skabeloner er en smart måde at have en række færdigtegnede objekter som hyldevarer, hvis der skal tegnes de samme objekter, med samme form og størrelse mange gange. Det kan fx være bygninger, i 3 forskellige størrelser der skal tegnes mange gange. Administrator kan have opsat, at der følger en række attributter med, når der anvendes skabeloner.

Start editering på normal vis, og klik på Skabelon ikonet .

Herefter åbnes Skabelon værktøjet i Højre panelet. Hvis der er mange skabeloner, kan administrator have opsat flere typer. Herunder er eksemplet ”huse” valgt

Vælg den skabelon (f.eks."Flere etagers hus fra ovenstående billede) der skal bruges, og klik i kortet hvor objektet skal placeres. Ved at tage fat i den blå prik på kortet, kan objektet roteres. Ved at tage fat i den grønne, kan objektet flyttes. Se eksempler på transformering (hopper til redlining-afsnit)

Klik på godkend_ændring.jpg for at gemme geometrien. Det er muligt at modificere attributterne ved at vælge attribut.jpg.

Klik på gem, og objektet er nu tilknyttet det editer bare lag.

Opret cirkel

En cirkel kan tegnes på tre måder:

1. Skriv en radius og klik på centrum. Du kan ændre på detaljeringsgraden for hvor mange knuder der skal være på cirkelbuen

1. Klik i kortet og træ cirklens udstrækning. Vær opmærksom på, at du har musen på cirkelbuen og ikke i centrum

2. Tegne en prik, og læg en buffer på, i den ønskede radius. Se også Læg buffer til objekt.

Husk at godkende geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Snap og trace

Tegneværktøjerne kan kombineres med snap editering_snap_alle.jpg og trace editering_trace_alle.jpg .

Snap

Snap er en funktion der hjælper dig med at sætte knudepunkter på andre punkter, eller linjer. Snaptolerence kan indstilles via opsætning_lite.jpg over kortvinduet. Default er 10 pixels.

Du skal vælge, om du vil have snap til punkter og/eller snap til linjer. Begge kan også aktiveres samtidig. Er knapperne mørke er funktionerne slået til.

Når du aktiverer snap kan du snappe til de objekter der findes i det lag du editerer i. Ønsker du at snappe til geometri fra andre lag, skal du via temastyring_knap.jpg over kortvinduet markere det ønskede lag som snaplag. Det er administrator der bestemmer, hvilke lag der kan snappes til, og i hvilket zoomniveau snap til andre lag kan anvendes.

Se et eksempel på brug af snapfunktionen (hopper til redliningsafsnit)

Trace

Trace er en funktion der kan hjælpe dig med at følge grænsen til andre geometrier, så der ikke opstår huller i datasæt. I forbindelse med tracefunktionen kan der vælges mellem den korteste vej editering_trace_kort.jpg mellem de to punkter, eller den længste editering_trace_lang.jpg. Du kan altid stoppe en trace, ved at klikke på en knude, hvor trace skal slutte, og derefter klikke udenfor den geometri du fulgte.

Se et eksempel på brug af snapfunktionen (hopper til redliningsafsnit)

Kopier geometri fra andet lag

Med pipetteværktøjet kan du kopiere en eksisterende vetorgeometri fra et hvilken som helst andet lag som er aktivt i kortet. Klik på pipetten og vælg den geometri, der skal kopieres. Herefter vælges det lag som der skal kopieres fra.
Er der flere geometrier aktiv vises en liste med de lag som kan vælges

Laget der ønskes kopieres fra markeres og der trykkes Vælg

Her efter er geometrien kopieret over som objekt i det lag som editeres, og der kan oprettes attributter, rettes i geometrien osv.

Vis mål på geometri

Klikkes på editering_mål.jpg vil KortInfo vise længder og arealer mens du tegner objekter. Hvis du tegner en linje, vil længden på den tegnede linje vises. Er det en polygon der tegnes, vises arealet ved siden af musens spids. Når tegningen afsluttes vil målene forsvinde. Ønsker du at se målene igen, klik på linealen i øverste linje på universal-linjen.

Modificer objekt

Modificering af objekt er en funktion, hvor du kan ændre i en geometri. Det kan enten være knuder eller huller i en polygon. Objektet der skal ændres, skal være valgt med sort_pil.jpg før modificeringsfunktionen blyant.jpg vælges.

Der kan flyttes , tilføjes og slettes knuder . Flyt knudepunkt er automatisk tændt. Hvis du holder musen hen mod en knude bliver den blå, og ved at holde venstre musetast nede kan du flytte knuden. Hvis du tager fat midt på en linje bliver, bliver de to knuder blå, og du kan nu flytte hele linjestykket og de to knuder på én gang.

Hvis du, når du tilføjer en knude , holder venstre musetast nede, kan du flytte punktet til et vilkårligt sted.

Hvis du vil slette en knude skal du først klikke på og efterfølgende på det eller de knuder du ønsker at slette. Polygonen ændrer dig automatisk, hver gang en knude slettes.

Med dette værktøj er det også muligt at klippe et hul i en geometri. Du skal klikke på . Du skal klikke de steder du ønsker at sætte knuderne i hullet. Når de er færdig skal du dobbeltklikke på den sidste knude. Hvis du ønsker at slette et hul skal du klikke på . Du skal nu klikke 1 gang i hullet, og det slettes.

Snapfunktionen kan sættes til her editering_snap.jpg. Dette vil sikre, at knuden eller linjen flyttes præcist oven på tilsvarende knuder eller linjer af en anden geometri. Se mere om snapfunktionen.

Klikkes på editering_mål.jpg vises mål på linjestrykker. Tegner du en linje vises den samlede længde af linjen også. Tegner du en polygon vises arealet.

3D editering

Det er også muligt at modificere et objekts geometri ved at ændre koordinatet. Dette gøres ved at klikke på "Geometri på listeform" , hvorefter det er muligt at ændre x-,y - koordinater (og z-koordinatet hvis dette er understøttet på laget). Hvis laget burde være 3D, og kun X, Y koordinater vises, kontakt da administrator for yderlig opsætning.

Koordinat editering herunder også 3D editering, punkterne kan editeres 1 ad gangen, det markedrede punkt higlightes i kortet.
Når koordinatet skrives i feltet gemmes
Anvendes blyanten (1) kan Z koordinatet ændres for samtlige punkter i geometrien.

Modificeringer af geometrier godkendes ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortrydes ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Ønsker du f.eks. at rotere dit objekt skal du i stedet vælge transformationsværktøjet via knappen transformer.jpg. Læs mere om transformationsværktøjet

Slet valgte objekter

Denne funktion bruges til at slette geometrier. Marker en eller flere geometrier via sort_pil.jpg, og tryk på slet skraldespand.jpg.

Denne funktion kan ikke anvendes til at slette objekter. Altså geometri og attributter. Dette skal ske via info-knappen. OBS: Administrator kan have lukket for muligheden for at slette objekter.

Hvis du klikker slet på en geometri, og det er den eneste geometri i det objekt du er ved at editere, skal du tegne en ny geometri inden du kan gemme dit objekt. Se evt. mere om definitionen på objekter og geometrier nedenfor. Der kan ikke gemmes attributter uden geometri i KortInfos SQL-database.

Hvis du anvender denne sletfunktion på et multiobjekt, slettes den geometri du har valgt, mens resten af geometrierne beholdes.

Klon valgte objekter

Denne funktion kopier_e.jpg indsætter kopier af geometrier. Skal en geometri klones skal den først vælges via sort_pil.jpg. Den klonede geometri lægges oven på den oprindelige geometri. Du kan via sort_pil.jpg vælge geometrien og via transformer.jpg og tillad_flyt.jpg flytte geometrien til et andet sted. Husk at godkende flytningen med godkend_ændring.jpg eller afvise den med fortryd_ændring.jpg.

De nye geometrier vil blive lagt til den oprindelige geometri, og dermed skaber du et multiobjekt. OBS: Din administrator kan have sat en indstilling så du ikke kan oprette multiobjekter.

Det er muligt at splitte et multiobjekt til flere enkeltstående objekter med samme attributdata. Se mere under splitfunktionen.

Brug billede(r)

Denne funktion bliver kun aktiveret, hvis laget indeholder en Image-kolonne. Funktionen kan anvendes til at oprette punkter med geobilleder, og tilføje billeder til eksisterende objekter. Der kan uploades et billede af gangen både ved oprettelse af nye punkter samt upload af billeder til eksisterende objekter.

Transformer objekter

Denne funktion anvendes til at ændre en hel geometri. Ønsker du at ændre i de enkelte knuder skal du vælge værktøjet modificer blyant.jpg .

Objektet der skal transformeres, skal være valgt med sort_pil.jpg inden transformer.jpg vælges.

Hvis du klikker på tillad_flyt.jpg kan du flytte den valgte geometri. Du skal tage fat inde i geometrien, og mens du holder musetasten nede flytte den. Husk at godkende flytningen med godkend_ændring.jpg eller afvise den med fortryd_ændring.jpg.

Hvis du klikker på tillad_rotation.jpg kan du rotere en geometri.

Tag fat i det turkise punkt, og hold musetasten nede mens du roteret geometrien om det grønne punkt.

Husk at godkende flytningen med godkend_ændring.jpg eller afvise den med fortryd_ændring.jpg. Klikkes der på fortryd ændring, fortrydes alt siden der blev gemt sidst.

Du kan også tage fat i det grønne punkt og flytte det, for at ændre rotationspunktet.

I eksemplet er det flyttet udenfor geometrien.

Husk at godkende flytningen med godkend_ændring.jpg eller afvise den med fortryd_ændring.jpg. Klikkes der på fortryd ændring, fortrydes alt siden der blev gemt sidst.

Klikker du på tillad_ændring_af_størrelse.jpg kan du ændre i geometriens størrelse.

Ved at tage fat i et af de hvide punkter kan du enten gøre objektet større eller minde, eller ændre på højde/breddeforholdet.

Transformation godkendes ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortrydes ved at klikke på fortryd_ændring.jpg. Klikkes der på fortryd ændring, fortrydes alt siden der blev gemt sidst.

Kombiner objekter

Dette værktøj kan bruges til at lægge to geometrier sammen til et. Du skal være opmærksom på, at hvis to geometrier skal kombineres, skal de have en side til fælles eller overlappe hinanden. Geometrierne skal ligge i en multipolygon, før de kan kombineres.

Du skal med sort_pil.jpg vælge de geometrier der skal kombineres. Klik kombiner kombiner.jpg. Kombinationen kan godkendes ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortrydes ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Hvis du vil kombinere en geometri med en anden der ikke ligger i det lag du editerer, skal den geometrien kopieres ind som hjælpegeometri, konverteres til et objekt via editering_målobj-fravalg.jpg (omkransningen skal være blå), og derefter kombineres med geometrien i det editerbare lag.

Husk at godkende kombineringen af geometrierne ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Klip i objekter

Denne funktion kan anvendes til at klippe stykker af geometrier, eller dele geometrier i flere.

Den geometri der skal klippes i, vælges via sort_pil.jpg, og udpeges til målobjekt via editering_målobj.jpg (geometrien får en rød omkransning). Vælg den geometri der skal klippes efter via sort_pil.jpg (geometrien får en blå afgrænsning) og tryk klip klip.jpg.

Klipper du med en polygon vil dialogen se ud som nedenfor. De orange arealer er dem, der bliver tilbage efter klip.

Husk at godkende klippet af geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg. OBS: Husk at alle geometrier med blå afgrænsninger gemmes når du klikker gem.

Klipper du med en linje ser dialogen ud som:

Husk at godkende klippet af geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg. OBS: Husk at alle geometrier med blå afgrænsninger gemmes når du klikker gem.

Buffer på objekter

Med denne funktion kan du lægge en buffer på geometrier. Vælg en eller flere geometrier via sort_pil.jpg. Klik på buffer buffer.jpg , og skriv, hvor bred bufferen skal være i meter (radius).

Du kan også rette på detaljegraden. Den beskriver, at jo højere tal, jo flere knuder og dermed mere præcis buffer (maks. 100).

Via an drop down kan du vælge, om du ønsker at "Behold original". Der oprettes en ny geometri, identisk med den oprindelige geometri, som er forøget med bufferen.

Du kan også vælge, om du ønsker at "Slet original". Du får nu en geometri der ligger som en ring rundt om er hul, hvor den oprindelige geometri lå.

Hvis du vælger "Tilføj/Fratræk buffer til/fra original" kan du skrive negative tal, og dermed mindske et objekt med den ønskede buffer.

Tip: Denne funktion kan bruges til at tegne cirkler med. Tegn en prik, og definer en buffer i den ønskede radius, og behold original geometri.

Parallelforskyd objekt

Denne funktion kan du bruge til at forskyde geometrier i forhold til den position du tegnede dem i. Du skal være opmærksom på, at geometrien er forskudt i det øjeblik du tænder for værktøjet. Geometrien skal være valgt via sort_pil.jpg før du kan forskyde objektet.

I billederne nedenfor er der tegnet en vandret linje. For at illustrere hvad der sker, er det en klon af linjen der flyttes. Så er det muligt at se det oprindelige udgangspunkt hele tiden. Den oprindelige linje vises med rødt.

Husk at godkende forskydningen af geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Når du klikker på knappen åbnes værktøjet. det er muligt at vælge en afstand og en vinkel, som objektet skal forskydes med. Husk at vælge objektet der skal parallelforskydes.

Ændrer du på afstanden flyttes geometrien væk fra den oprindelige position, på billedet er 100 m valgt.

Flytter du på slideren ændres den vinkel ( i grader) du forskyder geometrien med. Forskydningspunktet er centerpunktet af geometrien.

Hvis du forskyder en lodret linje med 100m får du

Og ændrer då vinklen får du

Husk at godkende forskydningen af geometrien ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

Fortyd knude

Denne funktion kan bruges til at fjerne knuder når du er ved at tegne polygoner eller polylinjer (linjer med flere knudepunkter). Klik på editering_fortryd.jpg for at fjerne den knude du sidst tegnede. Du skal ikke stoppe tegningen af polygonen/polylinjen når du klikker editering_fortryd.jpg. Nedenfor er der vist et eksempel på, hvor flere knuder er fortrudt under tegningen.

Hvis du ønsker det, kan du få vist et vindue, hvor du kan se hele din historik. Se mere under Vis undo/redo historik

Gentag knude

Denne funktion kan du anvende, hvis du har brugt funktionen "Fortryd knude", beskrevet ovenfor. Når du har fortudt et knudepunkt kan du få det gentegnet, ved at klikke på editering_redo.jpg. Du skal ikke stoppe tegningen af polygonen/polylinjen når du anvender denne funktion.

Hvis du ønsker det, kan du få vist et vindue, hvor du kan se hele din historik. Se mere under Vis undo/redo historik

Vis undo/redo historik

Når du anvender værktøjerne til editering kan du få vist et vindue, hvor de kan se den historik du har været igennem. Vinduet kan tændes ved at klikke på historikknap.jpg. Historikvinduet kan flyttes efter behov.

Nedenfor er vist historikken når der tilføjes knuder

Hvis du vælger at slette knuder bliver linjerne markeret med en mørke farve.

Når du afslutter tegningen af en polygon (med et dobbeltklik) fjerne historikvinduet historikken om knuder, og slår det sammen til en historik om geometrier.

Hvis du sletter en geometri bliver linjen med geometrien grå.

Vælger du at klikke "Undo" slet, bliver linjen hvis, og geometrien tegnet igen.

Vis mål på objekter

Når du editerer kan du vælge, om mål på linjestykker og geometrier skal vises ved at klikke på editering_mål.jpg i linjen med geometrityper. Hvis du vælger linealen i øverste række kan du få vist længder og arealer når geometrien er færdig.

Pejlemærker

Pejlemærker er et værktøj, der kan hjælpe med tegning af nye geometrier og tegning/redigering af geometrier i forhold til eksisterende geometrier.

Et pejlemærke kan:

·        gives en absolut placering i forhold til et koordinatsæt

·        placeres i frihånd i forhold til baggrundskortet

·        snappes til eksisterende geometrier

·        placeres i et eksisterende pejlemærke og derefter forskydes.

Et pejlemærke kan forskydes eller roteres i forhold til den oprindelige placering. Den nye relative placering kan enten ske via frihånd, hvor mærket flyttes eller roteres, eller det kan forskydes via dialogboksen under ”Relativ placering”.

Værktøjet aktiveres ved at klikke på editering_pejlemærke.jpg. KortInfo åbner en ny dialogboks og placerer første pejlemærke (sort) i skærmens centrum. I felterne under "Angiv placering" vises pejlemærkets (x,y) placering samt hvilken rotation mærket har. OBS: Hvis du ændrer i en af værdierne skal du klikke i et andet felt, før ændringen slår igennem.

Via musen editering_pejlemærke_hvid_pil.jpg i den nye dialog kan du flytte og rotere pejlemærket. I de følgende billeder er alle 5 pejlemærker aktiveret, de har hver deres farvekode.

Du skal vælge, hvilket pejlemærk der skal være det aktive, ved klikke på ikonet i dialogboksens værktøjslinje, eller via den hvide pil. Under funktionen "Vis" kan du slukke for det enkelte mærke, hvis du ikke ønsker at bruge det mere.

Du kan forskyde et pejlemærke, ved at skrive oplysninger i feltet "Flyt".

Du kan indtaste en rotationsgrad imellem 0 og 360, og derefter klikke på rotationspilene, for at bestemme rotationsretningen. Pejlemærket roterer hver gang du klikker på en af rotationspilene.

Du kan også indtaste et tal for, hvor langt pejlemærket skal flyttes. Brug de fire grønne pile til at definere flytningsretningen. Pejlemærket flytter sig hver gang du klikker på en af pilene.

Klikker du på luppen i dialogboksens værktøjslinje, så zoomer du hen til placeringen af det aktive pejlemærke.

Når dialogboksen lukkes, forsvinder alle pejlemærkerne.

Når du har sat dine pejlemærker kan du vælge hvilken geometri-type de vil tegne, og aktiver snap. Du kan nu tegne din geometri ved at snappe til de enkelte pejlemærker.

Split multipolygoner

Nogle objekter kan bestå af flere geometrier, som deler en række med attributter. Med dette værktøj er det muligt at splitte sådanne objekter op i objekter med enkeltgeometrier. Attributterne vil blive kopieret ind på alle geometrier. Du kan vælge om opsplitningen skal ske ud fra de tegnede objekter (Opret per geometri) eller om du vælger nogen ud, som skal splittes fra den oprindelige samling af geometrier (Opsplit per selektion).

F.eks. Hvis du har en allé med 7 træer, hvor de deler værdien at de blev plantet for 100 år siden. De 2 af træerne går ud og erstattes med nye. Du ønsker derfor at opdele objektet i 4 træer på 100 år og 2 træer på 0 år.

Du vælger de geometrier i kortet, der viser de to nye træer, med sort_pil.jpg og vælger red_tilføj_udpegning.jpg for at udvælge flere objekter samtidig. Klik herefter og vælge "Opsplit per selektion" og husk at klikke på godkend_ændring.jpg. KortInfo deler nu objektet om alléen i to objekter. En med de gamle træer og en med de nye.

Hvis du opsplitter alle geometrier til enkelt geometrier (Opsplit per geometri) vil KortInfo slette det oprindelige objekt, og oprette det antal nye objekter, somd er er geometrier i det oprindelige objekt.

Husk at godkende opsplitningen af geometrier ved at klikke på godkend_ændring.jpg eller fortryde ved at klikke på fortryd_ændring.jpg.

OBS: Hvis du ikke har lov til at slette objekter, vil KortInfo melde at der er sket en fejl når du anvender "Opsplit per geometri". KortInfo opretter nemlig nye objekter i det øjeblik du klikker på godkend_ændring.jpg og du vil nu have dit oprindelige multiobjekt og en række enkeltobjekter liggende oven på.

Ret attributter

Via denne funktion attribut.jpg kan du tilføje eller rette attributter på de enkelte objekter.

Der kan fra administrators side være opsat dropdown-menuer, såkaldte kodelister, så attributter kan vælges fra en liste. Der er type-ahead på kodelisterne. Dette detyder, at når du begynder at skrive tal eller bogstaver, vises de muligheder du kan vælge imellem. Typeahead er gældende fra de første bogstaver.

F.eks. Hvis København optræder i en kodeliste vil det ikke komme frem, hvis du taster "ø", du skal taste "K".

Det er også din administrator der vælger, hvor mange felter der er, om de er vist eller om de kan editeres. Nedenfor er vist et eksempel på attributter der kan editeres.

Importer fra TAB,SHP eller GML

Din administrator kan have opsat muligheden for, at du kan importere data fra en TAB, SHP eller GML til et lag. Anvender du denne funktion kan du både hente geometri og attrbutter Hvis det kun er geometrier du ønsker at importere i kortet skal du bruge funktionen egne lag og udpege geometrierne som hjælpegeometrier eller brug Pipetteværktøjet.

Du skal finde funktionen i menuen efter lagnavnet.

VIGTIGT: Inden du vælger at importere en Tab, shp eller GML at zippe den, så de filer som hører sammen med filtypen ligger samlet i én zip fil.

Hvis du ønsker at importere data til et tema i KortInfo SKAL de kolonner der findes i tabellen i KortInfo være DE SAMME som den fil du ønsker at importere data fra. Hvis de er forskellige vil KortInfo afvise importen.

Klikker du på Import åbner KortInfo følgende dialogboks og du skal via en stifinder udpege din ZIP-fil.

Klik i boksen for at vælge fil, eller filer. Eller træk en zip fil med de tilhørende filer i ind boksen.

Klik "OK" og importen starter. Kortet zoomer nu ind til det sted, hvor geometrien er beliggende, og vise de objekter der er i filen.

Du kan vælge, om alle objekter skal ind, ved at klikke "Fuldfør import".

Vil du fjerne nogle geometrier fra din import vælges "Slet objekt"

De objekter, som ikke skal importeres vælges i kortet

KortInfo spørger nu, om du er sikker på, at du vil slette det valgte objekt.

Og derefter spørger KortInfo, om den automatisk skal slette de efterfølgende objekter du klikker på.

Når du har fravalgt de objekter du ønsker, klik "Fuldfør import" og KortInfo afslutter importen.

De geometrier du valgte at beholde er nu blevet importeret, og vil fremstå med den tematisering der er opsat for det lag, hvor du importerede data til.

Begreber

Attributter: oplysninger der er knyttet til et objekt. Et eksempel kan være en prik, der viser hvor en skole ligger. Attributter til prikken kan være: skolens navn, adresse, hjemmeside, telefonnumre m.m.

Editerbart lag: lag skal opsættes som editerbare i administrationsmodulet til KortInfo.

Egne lag (flade filer): brugeren kan selv kan uploade egne lag til kortet, og anvende enten som målobjekter eller som hjælpegeometri.

Geobillede: Et billede, hvor GPS var aktiv da det blev taget, så koordinaterne er gemt som metadata. Der man max gemmes 5 billeder pr. feature i kortet.

Geometri: er den tegnede flade, en linje eller et punkt. Attributdata bruges ikke.

Hjælpegeometri: geometrier der er kopieret ind i objektet fra andre lag. Der kan snappes eller traces til geometrierne, og de bliver ikke gemt i det redigerbare lag. De kan omdannes til objekter der kan gemmes, ved at klikke på editering_målobj-fravalg.jpg. Hjælpegeometri vises med en tynd grøn afgrænsning.

Importer fra TAB: Det er muligt at opdatere en tabel i KortInfo med data der ligger i en TAB-fil hos brugeren.

Klip objekt: der kan vælges et objekt (som målobjekt) og derefter et andet, som det først valgte objekt skal klippes med. De to objekter, der er resultatet af dette, kan gemmes som et multiobjekt.

Kombiner objekter: Læg et objekt sammen med en ekstra/ny geometri.

Knuder: En knude er det punkt, hvor to linjestykker mødes.

Multiobjekt: Et objekt der består af flere geometrier, f.eks. en række punkter.

Målobjekter: objekter der skal kunne arbejdes med (klippes i). Målobjekter kan gemmes i det redigerbare lag. De vises med en tyk rød streg.

Objekt: tegnet flade, linje eller punkt med attributdata.

Pejlemærke: værktøj der kan anvendes til konstruktion af objekter. Værktøjet kan kombineres med snapfunktionerne.

SHP: En fil fra programmet ArcGIS.

Snap: en funktion der sikrer, at to punkter kan lægges præcis oven på hinanden.

Split multiobjekt: består et objekt af flere polygoner/linjer, så kan dette splittes til flere enkelt-objekter med denne funktion.

Trace: en funktion der gør, at en linje gennem flere punkter kan følges, ved at klikke i første og sidste punkt. Der kan vælges mellem den korteste vej editering_trace_kort.jpg mellem de to punkter, eller den længste editering_trace_lang.jpg.

TAB: En fil fra programmet MapInfo. Et godt tip er altid at zippe MapInfo-filer til én fil.

Universal-værktøjslinje: at værktøjslinjen er universal betyder, at værktøjslinjen kan ses hele tiden, uafhængigt at, hvilket værktøj der er valgt.

Valgt objekt: Et objekt der er valgt vises med en tynd blå afgrænsning