Måling af afstande og arealer

Administrator kan have givet adgang til at du kan måle afstande og arealer i kortet. Det er muligt at skifte måleenheder for målingerne, via knappen opsætning_lite.jpg Se her hvilke muligheder du har

Linealen måle_lite.jpg bruges til at måle afstande og arealer. Er der opsat temaer, hvor der kan snappes til objekter, kan det bruges under målinger. Klikkes på knappen måle_lite.jpg fremkommer der to ikoner til målinger:

mål_længde.jpg Længden af den tegnede linie måles. Måles flere linjer vises antallet af linjer samt den samlede længde.

mål_areal.jpg Omkreds og areal af det tegnede polygon måles. Måles flere polygoner vises antallet af polygoner, den samlede omkreds samt de samlede areal.

Knapperne kan anvendes under måling. De efterfølgende knapper er indstillinger for målingerne.

mål_objekt.jpg Mål et objekt med et enkelt klik. Måling er for det enkelte lukkede objekt, ikke for hele multipolygoner. Ønskes måling for et multiobjekt, skal geometri-info anvendes. Findes via featureinfo.

undo.jpg Undo det sidste målepunkt (kan tage flere trin)

slet_alt.jpg Slet målte objekter

snap.jpg Start snapfunktion. Klikkes der på knappen, fremkommer de to knapper, vist nedenfor

snap_punkt.jpg Snap til punkter

snap_linje.jpg Snap til linjer

trace.jpg Trace om objekter. Klikkes der på knappen, fremkommer de to knapper vist nedenfor

korteste_trace.jpg Trace langs korteste afstand

længste_trace.jpg Trace langs længste afstand

autostart.jpg Auto start. Mål linjer fra deres start/slutpunkt

autostart_fra_start.jpg Mål en linje fra startpunkt til musens placering

autostart_fra_slut.jpg Mål en linje fra slutpunkt til musens placering

labels.jpg Labels på delelementer er som standard slået til, når du måler. Klik på denne knap, og du skjuler labels. Labels kan fjernes under måling, og sættes på efter endt måling.

Via dropdownmenuen kan du vælge, hvor labels skal stå i forhold til linjer. Du har mulighed for:

·        Over linjen

·        På linjen

·        Under linjen

Aktiveres denne knap kan du flytte labels væk fra linjerne, og selv bestemme, hvor hvert enkelt mål skal stå. Nedenfor er vist er eksempel, hvor samme linje har lables på linjen, og individuelt flyttet ud fra linjen

Sådan måler du linjer eller arealer/polygoner

Klik med venstre musetast for at afsætte første punkt.

Klik igen for at afsætte næste punkt. De to punkter er nu forbundet.

Dobbeltklik for at afslutte figur.

Det er ikke nødvendigt, at klikke i startpunktet for et tegnet polygon, når det skal afsluttes. Dobbeltklik lukker automatisk polygonet.

Er der temaer, som er opsat til at kunne snappes til, vil de være vist med gul kant. Når musen føres hen over et punkt vil musen "hoppe" hen til punktet eller linjen, alt efter hvilken snap-type der er valgt.

Ønskes snaplag skal dette indstilles via knappen temastyring_knap.jpg som er placeret over kortvinduet til venstre. Se mere om temastyringsvinduet

Måling inden snap punkt eller linje er nået:

Måling når snap-punkt er nået:

Måling når snap-linje er nået:

Måling når snap-punkt er nået, og trace er sat til korteste afstand:

Måling når snap-punkt er nået, og trace sat til længste afstand:

Du kan selv bestemme enhederne for opmålte arealer og linjer ved at klikke på knappen opsætning_lite.jpg , vælge "Måleenheder" og herefter om du måler linjer eller polygoner. Enhederne kan indstilles før tegning af polygon/linje, men kan også skiftes når tegningen er fuldført. Så udregner KortInfo de nye tal. Se mere om enheder

Dialogboksen lukkes ved at klikke på lineal-ikonet eller x i dialogboksen. Alternativt klikkes på Esc. De målte afstande fjernes ikke. De skal fjernes med klik på slet_alt.jpg.

Du kan fortryde en opmåling eller et målepunkt ved at klikke på undo.jpg .

Eks på opmåling af areal:

Eks på opmåling af linje:

Den tredje del af linjen er rød, da den endnu ikke er afsluttet. Den aktive linje er regnet med i den totale linje, selvom den endnu ikke er afsluttet.

Måling af længder med autostart

Ønskes det at måle afstande, fra et startpunkt til et punkt på linjen kan følgende funktion anvendes:

Ønskes afstanden fra slutpunktet bruges:

Det er muligt at skifte måleenheder for målingerne. Du skal via knappen opsætning_lite.jpg Se her hvilke muligheder du har