Redlining/Tegneværktøj (frihåndstegning)

Når du klikker på denne knap redlining_lite.jpg, får du adgang til at kunne tegne og skrive på dit kort.

Redlining kan printes eller gemmes i et workspace/arbejdsområde via knappen . Redlining kan også gemmes som en selvstændig redliningfil (zip-fil) eller som en TAB eller SHP-fil. Filerne kan sendes til andre, der arbejder i KortInfo, hvor de kan åbne dem som redlining i deres eget kort.

Når man klikker på redlining_lite.jpg fås følgende dialogboks

Når du klikker på den enkelte knapper er der flere indstillingsmuligheder, som gennemgås nedenfor

Tegneværktøjer

redlining_lite_værktøjer_tegn.jpg Du kan tegne punkter, linjer, cirkler, rektangler polygoner pile samt skrive tekst.

Punkt

For punkter er det: hvilke farve punktet skal have, skal der indstilles transparens og hvor stort skal punktstørrelsen være.

Linje og pil

For linjen og pilen er det: hvilken farve skal stregen have, hvilken stilart skal stregen have, samt der indstilles transparens og hvor tyk skal linjen være.

redlining_linje.jpg   redlining_linjestilart.jpg

OBS: Når linjetykkelsen øges, øges forholdet mellem streger/punkter og mellemrum også. For meget tykke linjer kan det opleves som om, at forholdet mellem streger/prikker og mellemrum ikke stemmer over ens med det valgte mønster.
KortInfo anvender den samme render motor som der anvendes i MapInfo og Qgis, og dermed har vi den samme måde at forøge forholdet mellem streger/prikker og mellemrum.

Cirkel

For cirkler er det: hvilke radius skal cirklen have, hvilken farve og stilart skal linjen have, skal der indstilles transparens og hvor tyk. Samtidig kan der vælges en farve samt stilart til det indvendige i cirklen og om der skal indstilles transparens.

redlining_cirkel.jpg   redlining_linjestilart.jpg   redlining_mønster.jpg

Rektangler og polygoner

For firkanten og polygonen er det: hvilken farve skal den yderste linje have, skal der indstilles transparens og hvor tyk. Samtidig kan der vælges en farve til det indvendige i af figuren og om der skal indstilles transparens.

redlining_rektangel.jpg   redlining_linjestilart.jpg   redlining_mønster.jpg

Tekst

For tekst er det; hvilken font, hvilken størrelse, hvilken farve og skal teksten være fed, kursiv eller understreget.

redlining_tekst.jpg   redlining_tekst_farver.jpg   fonte.jpg

Det er også muligt at lægge en boks omkring tekster

redlining_tekst_boks.jpg   redlining_tekst_boks_fyld.jpg

Du kan redigere i din tekst ved at vælge med pilen red_valg.jpg.

OBS: tekst kan ikke eksporteres til TAB eller SHP.

Ankeret

Ankeret definerer et fast punkt, som teksten skal forholde sig til.

Når du placerer dit anker definerer du, hvilket antal pixels der skal være imellem ankeret og teksten. Denne afstand vil være konstant uanset zoom.

Roteres labelen vil ankeret følge med, da rotationspunktet er centerpunktet for label. Den afstand du definerede mellem anker og tekst, vil stadig være den samme.

Pipette værktøjet

mål_objekt.jpg Marker et objekt med et enkelt klik. Markeringer kan anvendes på linjer og lukkede objekter. Er objektet en del af et multi-objekt, er det kun den enkelte geometri der markeres, og ikke alle objekter.

Der kan skiftes farve på objekterne, når de vælges med sort_pil.jpg og derefter red_ændre_stilart.jpg.

Bufferværktøj

buffer.jpg er et værktøj til at lægge en buffer på et tegnet objekt. Der skal være tegnet et objekt, og dette skal være valgt vha. red_valg.jpg i værktøjslinjen.

Skriv en størrelse i meter på bufferen. Hjørner tegnes med 20 punkter, så hjørner bliver runde. Du skal vælge:

·        Bufferen lægges til og det oprindelige objekt beholdes (giver 2 objekter)

·        Kun buffer og det oprindelige objekt skal slettes (giver 1 objekt)

·        Bufferen skal trækkes fra/lægges til objektet

·        Hvis bufferen angives som positivt lægges bufferen til det oprindelige objekt (1 objekt)

·        Hvis bufferen angives som negativt trækkes bufferen fra det oprindelige objekt (1 objekt)

Nedenfor er de forkellige udtegninger af buffere vist på samme objekt.

Buffer lagt uden på objekt (2 objekter)

Buffer uden oprindeligt objekt (1 objekt)

Buffer lag til oprindeligt objekt (1 objekt)

Buffer fratrukket oprindeligt objekt (1 objekt)

Snapværktøjer

Er der opsat temaer, hvor der kan snappes til objekter, kan det bruges under tegning af redlining. Husk at snap til andre lag skal aktiveres via temastyring_knap.jpg som ligger over kortvinduet.

snap.jpg Start snapfunktion. Klikkes der på knappen, fremkommer de to knapper, vist nedenfor

snap_punkt.jpg Snap til punkter

snap_linje.jpg Snap til linjer

trace.jpg Trace om objekter. Klikkes der på knappen, fremkommer de to knapper vist nedenfor

editering_trace_kort.jpg Trace langs korteste afstand

editering_trace_lang.jpg Trace langs længste afstand

Vil du se et par eksempler på snap og trace, er disse vist under punktet Målinger - sådan måler du linjer og arealer

Vælg og slet værktøjer

redlining_lite_værktøjer_valgslet.jpg Knapper der kan bruges til at udvælge enkelte objekter eller slette valgte objekter

sort_pil.jpg Klik på pilen og der fremkommer forskellige valgmuligheder

sort_pil.jpg Udpeg enkeltobjekter. Som standard er knappen "Ny udvælgelse" valgt. Du vælger kun et objekt ad gangen

red_vælg_rektangel.jpg Udpeg med et rektangel. Alle objekter inden for rektanglet bliver valgt

red_vælg_polygon.jpg Udpeg med en polygon. Alle objekter inden for polygonen bliver valgt

red_ny_udpegning.jpg Ny udpegning. Vælg et enkelt objekt

red_tilføj_udpegning.jpg Tilføj til valgte. Vælg flere objekter samtidig. både ved enkeltklik og polygonvalg

red_fravælg.jpg Fjern fra valgte. Fravælg enkeltobjekter fra en valgt gruppe

red_vælg_alle.jpg Vælg alle

red_fravælg_alle.jpg Fravælg alle

red_ændre_stilart.jpg Ændre stilart

red_dump.jpg Slet valgte redliningsobjekter

Nedenfor kan du se, hvordan de enkelte knapper virker.

Hvis du anvender red_vælg_rektangel.jpg kan du vælge flere objekter med et rektangel

Hvis du vælger red_vælg_polygon.jpg kan du tegne rundt om de objekter du ønsker at vælge, og hvis du klikker på red_tilføj_udpegning.jpg vil de blive lagt til de oprindeligt udvalgte objekter.

KortInfo vil altid oprette et rektangel til at vise de valgte objekter. Resultatet bliver derfor:

Hvis du vælger red_fravælg.jpg vil du trække de valgte objekter fra den oprindelige mængde.

Resultatet bliver:

Anvender du red_vælg_alle.jpg vil du vælge alle objekter på én gang.

Klikker du nu på red_ændre_stilart.jpg kan du skifte farve på alle objekter på en gang, f.eks. gøre polygonerne grønne:

Du kan fravælge alle objekter ved at klikke på red_fravælg_alle.jpg.

Transformer objekt

red_trans.jpg Du kan ændre udseendet på objekter tegnet i redlining.

Vælg objektet vis knapperne beskrevet ovenfor, og klik på transformerknappen.

Brug en af de hvide prikker til at ændre højde, bredde eller brug et hjørne til at rette to sider på én gang.

Tages der fat i den grønne prik nederst til højre kan objektet roteres. Dette gælder også tekster.

Tages der fat i den grønne prik, så ændrer du rotationspunktet. På nedenstående billede er punktet flyttet fra centrum af figuren og ud til venstre - se den røde pil.

Når du er tilfreds med den nye placering klik på den grønne godkend-knap godkend_ændring.jpg.

Ønsker du at fortryde transformationen, så skal du klikke på fortryd-knappen fortryd_ændring.jpg.

Gem og åbn redliningsfiler

redlining_lite_værktøjer_gemåbn.jpg Du kan gemme dine tegninger og åbne dem igen ved hjælp af disse to knapper. Du kan også åbne redliningsfiler fra andre.

gem.jpg Gem dine tegninger - som redlining fil. Er editering tilladt på siden, kan redlining gemmes som TAB-fil som SHP-fil. OBS: alle tekster tages ikke med når der gemme til TAB og SHP

red_åbn.jpg Åbn dine tegninger (zip-filer) eller tegninger (zip-filer) du får fra andre. Du kan også hente GML2 og GML3 ind som redlining.

Du kan omdøbe zip-filen, så den får et mere sigende navn. NIRAS anbefaler, at du i filnavnet har en indikation af, om det er en redlining eller en workspacefil der er tale om. Evt via et W eller et R i filnavnet.

Forskellen på egne lag og redlining

Redlining er ment som et skitseværktøj, som skal bruges til en kort markering eller bemærkning på et kort.

Skal du arbejde videre med data anbefaler vi, at du opretter et eget lag.